dimarts, 2 de setembre del 2014

Comencem per Grècia

Segur que a primer d'ESO vas estudiar com es va formar Grècia i les seves etapes durant la història, per tant ara el que faràs serà tan sols un repàs. Cal que estiguis atent i facis les pràctiques corresponents a aquesta matèria. 

Grècia: on?

Actualment Grècia ocupa la part meridional de la península Balcànica i un conjunt d'illes dels mars Egea i Jònica. Limita amb Albània, Macedònia, Bulgària i Turquia. La Grècia de la cultura clàssica ocupava en principi només la península però poc a poc es va expandir. 
Fixa't en aquest mapa, Grècia es va expandir cap a l'Àsia Menor, el Mar Negre (Turquia), l'actual sud d'Itàlia i la Mediterrània occidental. 

Grècia: quan?
   La història de Grècia s'acostuma a dividir en diversos períodes o etapes que abasten des dels inicis fins a la dominació romana.

Civilització cretenca o minoica: (2600-1500 aC) Floreix la cultura a l'illa de Creta. Tenen una economia basada en el comerç. El rei Minos i el Minotaure eren personatges representatius. Desapareix a causa del volcà Thera de l'illa del costat (actual Santorini).

Civilitització micènica: (1500-1200 aC) Deu el seu nom a la ciutat de Micenes, ubicada al Peloponès, península on hi havien els aqueus. Hi havia petits monarques. Adopten l'escriptura les cretencs, anomenada lineal B

ETAPES:
Període fosc: (1200-800 aC) Es desintegra la cultura micènica per la invasió dels doris. Comencen les polis (ciutat-estat) i la importància de l'aristocràcia. 

Època arcaica: (segle VIII-V aC) Les polis tenen autonomia. Hi havia diferents sistemes com ara l'oligarquia i la tirania. Hi ha molta expansió colonial, la moneda està molt estesa i comença l'escriptura alfabètica.

Època clàssica: (segle V-IV aC) tenen lloc les guerres mèdiques. Atenes té molta importància i hi ha molts enfrontaments amb Esparta (importància de la guerra del Peloponès). 

Època hel·lenística: (segles IV-I aC) Filip II ajuda a a crear desavinences amb les polis i el seu fill, Alexandre el Gran aprofita per crear el Gran Imperi, conquerint Pèrsia, Egipte fins arribar a l'Índia. A la seva mort, l'Imperi queda dividit en diversos regnes: Egipte, Síria i Àsia, i Gràcia i Macedònia. 
Entre els anys 148 i 145 aC Roma va convertir en romana la península de Macedònia i després la província Acaia del Peloponès. Grècia cau definitivament l'any 31 aC, quan Marc Antoni i Cleopatra són vençuts a la batalla d'Àccium.  

Activitat 2

- Amb quins estats limita l'actual Grècia?
- Elabora una línia del temps en la qual apareguin els principals períodes de la història grega. Escriu les principals característiques de cada un. Per a fer-ho, aprofita i busca informació complementària. 

DEURES
- Defineix aquestes paraules o bé descriu els personatges indicats:
volcà Thera, Agamèmnon, polis, aristocràcia, oligarquia, tirania, democràcia, dracma, guerres mèdiques, guerra del Peloponès, Filip II, Alexandre el Gran, Marc Antoni, Cleopatra. 

- Relaciona els noms o fets següents amb una de les èpoques històriques de Grècia.

Noms/Fets
Pèricles
Imperi d'Alexandre
Palau de Cnossos Homer 
Esplendor de Micenes
Expansió Colonial  

Èpoques històriques
Civilització micènica
Civilització cretenca
Període fosc
Època arcaica
Època clàssica
Època hel·lenística  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada