dimecres, 10 de setembre del 2014

Mitologia...

Segur que has sentit moltes vegades aquesta paraula, de fet la paraula mitologia fa referència al terme mite...però què és un mite?

Un mite és un relat fantàstic protagonitzat per éssers amb poders i atributs sobrenaturals, que viuen experiències sobrenaturals i que expliquen l'origen de molts fets que ens envolten. Acostumen a donar resposta a qüestions vitals de l'ésser humà: d'on venim? on anem? què hi ha després de la mort?... A més també resolen qüestions natural, el motiu de la pluja, de la creació del foc...

Els mites són els antecedents de la filosofia.


Mitologia grecoromana
Totes les cultures antigues tenen fets mitològics que ajuden a explicar el món i la vida. En la nostra cultura, cal fixar-se en la mitologia grega, que va ser després adoptada per la romana. Avui, encara podem observar que influencien en temes de llibres o pel·lícules. 



L'ORIGEN DEL MÓN





El món va començar amb una entitat coneguda com el Caos (el buit), i d'aquí emergeix Gea (la terra), Tàrtar (el món subterrani) i Eros (la personificació de l'amor). El Caos fa que emergeixi Èreb (la foscor) i Nix (la Nit); d'aquests dos neixen Èter (la lluentor) i Hèmera (el dia). 


D'on surten les primeres generacions?
Gea va il·luminar Urà (el cel), amb qui va aconseguir engendrar les primeres generacions de divinitats conegudes com a titans; entre aquests destaquen Oceà (mar), Cronos (temps), Rea... les seves característiques són: dimensions enormes i forces físiques colossals.  

Qui ens ho explica? Hesíode




Mira amb atenció






EL PANTEÓ OLÍMPIC

Rea i Cronos van tenir descendència al mont Olimp. El líder d'aquesta generació és Zeus. 


Activitat 5

- Defineix el terme mite. 
- Trobes algun paral·lelisme entre un mite i una llegenda? 
- Justifica aquesta afirmació "els romans es van copiar els déus grecs"
- Quina és la primera divinitat del món?

Deures 
- Busca què volen dir aquests conceptes: politeisme, antropomorfisme, cosmogonia, teogonia, panteó. 
- Qui va ser Hesíode i com és de rellevant?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada