diumenge, 7 de setembre del 2014

Roma : on? 

Grècia vivia a l'època arcaica i una part dels grecs es dedicaven a colonitzar la Mediterrània. Es en aquest moment quan al centre de la peninsula itàlica, al Laci, els llatins (un poble que vorejava el riu Tiber), va fundar una ciutat que es va acabar convertint en la capital de la Mediterrània: Roma. 

La peninsula Itàlica 
Ocupa el centre de la Mediterrània, entre la peninsula Ibèrica i Balcànica, vorejada pels Alps i els Apenins. A nivell geogràfic tenen bons rius per navegar.

Els origens: els set turons  
A la zona del Laci i havien set turons: Aventi, Palati, Celio, Esquili, Capitoli, Viminal i Quirinal. Es va constituir una lliga Septimencional (amb origen etimològic que vol dir "set turons"). A banda, d'això hi ha el mite de Roma.       
Cal tenir en compte que hi havia altres pobles a la zona que tenien força influència: els ligurs i els etruscos (no indoeuropeus) i altres com els propis grecs, els vènets, els itàlics o els gals (indoeuropeus).     


Roma: quan?
La història de Roma s'inicia amb l'etapa de la monarquia (753-509 aC) sabem que en aquesta època hi va haver reis: Ròmul, Numa Pompili, Tul·lus Hostili i Anc Marci (origen llatinosabi) i Luci Tarquini Prisc, Servi Tul·li i Luci Tarquini el Superb. El senat era l'òrgan que aconsellava el monarca i la societat s'organitzava a traves del "pater familias".    

Despres te lloc la republica (509-27 aC), els òrgans principals eren les magistratures, els comicis i el senat. En aquest moment tenen lloc les guerres puniques i els romans arriben fins a la peninsula Ibèrica. Juli Cèsar aconsegueix reunir tot el poder i es succeit per Octavi. 

L'imperi es la tercera etapa de Roma i es divideix en l'Alt (27-192 aC) i el Baix (193-476 aC) Octavi August va ser el primer emperador i gaudia dels grans poders (civils, religiosos i militars) despres, Teodosi va ser qui va dividir l'Imperi entre Orient i Occident.    

Finalment, entre el 395 i el 476, l'imperi va quedar molt afeblit i dicidit, per la qual cosa el d'Occident va caure sobre dominacio dels bàrbars l'any 476 aC. 




Activitat 3
- Elabora una línia del temps en la qual apareguin els principals períodes de la història romana. Escriu les principals característiques de cada un. Per a fer-ho, aprofita i busca informació complementària. 
- Què saps sobre els set turons? Com es deien?
- Enumera els reis romans.
- Com es divideix l'Imperi?


Deures 
- Busca què diu el mite de Roma. (Ròmul i Rem)
- Busca informacio sobre aquests conceptes: magistratures, comicis i Senat.
- Què vol dir pax augusta? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada